Google

lördag 28 april 2012

Fixa din header och avatar med Photoshop.

Här är ett tips där du med hjälp av Photoshop kan fixa dina profilbilder, både headern och avataren. Du följer bara länken här nedan, så kan du ladda ner photoshopexemplet på sidan och köra igång. Kan få snygga sammanhängade bilder till din G+ profil på nolltid. Det finns även en video som visar hur du går tillväga.

Till sidan

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn.


Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.
Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser  till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten under kampanjen så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj (kampanjen gäller 16 april-13 maj eller upp till 5000 blogginlägg)fredag 27 april 2012

Svenska Cirklar

Svenska Cirklar är en sida på G+ som har en viktig uppgift för alla "newcomers" och folk som letar efter svenskar att följa. De har en liten skattkammare av cirklar som passar de flesta.
Männen bakom sidan är Peter AdbroRoger StegebyErik Andersson och Daniel Karlsson.
Så letar du ett utökad flöde så är detta en bra källa att börja på.

Här kommer du till sidan, men har du lite mer bråttom att se cirklarna så följer du denna länk.

torsdag 26 april 2012

Ny aktivitet: Veckans inlägg

Jag har haft funderingar på att ha en liten omröstning när det gäller poster på G+ under en längre tid. Nu när veckans plussare har gått i graven kommer jag satsa på detta istället. Jag vill att fokus ska ligga på inläggen och inte skribenterna. Därför kommer jag vara stenhård på att hålla personvalen borta från detta.

Redovisningen av röstningarna kommer ske på ett lite annorlunda vis, vilket ni kommer märka när första röstningen är avgjord.

Här nedan ser ni att inläggen kommer vara mellan fredag till fredag 19:00, men den här första omgången får man mer än ett extra dygn på sig och det inlägg man vill nominera kommer godkännas om det det är skrivet efter 17:00 idag torsdag.

Förfarandet är enkelt som du ser här nedan i reglerna. Det ser ut att vara mycket text, men det är enkelt om man har klart för sig att det är inläggen som är det viktiga.

Reglerna:
 • Inlägget ska ha publicerats offentligt på Google+ under den gångna veckan.
 • En nominering per användare, men samma skribent kan ha fler nomineringar. 
 • Ett inlägg kan vara en text, en bild, en video eller en länk från en extern källa där skribenten har lagt till en egen text och ingående gjort en seriös post av det. 
 • Inlägget ska vara original och inte en delning. Är det en delning ska originalet nomineras. 
 • Inlägget ska vara på nordiska språk eller engelska. 
 • Varje nominering ska ha en motivering. Ju bättre motivering ju större chans att nomineringen går vidare till röstningen.
 • Den som skrivit inlägget får nämnas som källa, men får annars inte figurera i motiveringen till nomineringen.
 • De 10 bästa motiveringarna kommer leda till att 10 inlägg kommer gå vidare till en omröstning.
 • Under röstningen får inte skribentens namn nämnas utan här är det inlägget som är det viktiga. Var och en som läser inläggen vet vem som skrivit det ändå. Ser jag att det blir personkampanjer i flödet kommer nomineringen som rör det inblandade inlägget att plockas bort omgående och rösterna kommer ogillas.
 • Inlägget ska ha skrivts mellan fredag klockan 00:00 till nästkommande fredag klockan 00:00. Nomineringen ska senast vara inne på lördag klockan 12:00. Röstningen kommer sen ske när den aviseras på G+ World sida på G+. Men den kommer ske senast lördag kväll till söndag kväll. 

Så var på jakt efter inlägg och tänk på att motiveringen är väldigt avgöranden om det blir många nomineringar.

onsdag 25 april 2012

Google+ Share-knapp till din sajt.

Om du tittar till vänster här på bloggen så ser du en G+ Dela-knapp. Förut kunde man använda en vanlig +1 knapp för att dela, men nu finns en knapp som gör det mer uppenbart vad den gör.

kan du hämta på den här adressen:  https://developers.google.com/+/plugins/share/


Personligen tycker jag den är mer informativ om vad det handlar om och passar perfekt på sajter som vill dela sitt innehåll på G+.


Google Drive och ManageFlitter.

Ingen kunde väl undgå att Google släppt Drive igår? Om du inte vet vad det är så är det en lagringstjänst i molnet som Google har startat. Alla har inte fått det än, men det ökade lagringsutrymmet märks på Google Docs, den har ökat från 1GB till 5GB. Här nedan kan du se vad du kan använda för mängd utrymme via Google idag, helt gratis.

 • 10 GB på Gmail
 • 5 GB på Google Drive
 • 1 GB på Picasa
 • Obegränsat på Google+
Observera att du har obegränsat med utrymme när det gäller bilder och film på Google+. 

Givetvis går det att öka utrymmet med hjälp av plånboken. Vill du ha 25GB utrymme så kostar det runt 17 kronor i månaden. Prislistan här nedan är i dollar då valutakursen kan variera, men har satt dit det svenska cirkapriset inom parantes så du ska få en hum om prisbilden.

25 GB – 2,49 USD(ca 17 kronor)
100 GB – 4,99 USD(ca 34 kronor)
200 GB – 9,99 USD(ca 67 kronor)
400 GB – 19,99 USD(ca 135 kronor)
1 TB – 49,99 USD(ca 340 kronor)
2 TB – 99,99 USD(ca 680 kronor)
4 TB – 199,99 USD(ca 1350 kronor)
8 TB – 399,99 USD(ca 2700 kronor)
16 TB – 799,99 USD(ca 5400 kronor)

Nu över till något helt annat. Många använder Twitter och vill gärna få upp sina poster från G+ till just Twitter. Jag har sett en del verktyg för detta, men vill ge er ett tips på en kanonbra tjänst. Den heter Manageflitter. Här kan du förutom att dela dina poster från G+ till Twitter ordna din Twitter på ett bra sätt. Ta bort inaktiva som du följer och så vidare. 
Men den bästa delen tycker jag är just delningen med Twitter. Här får du en hel del options på hur du vill dela och när. Själv använder jag #twt när jag vill dela något på Twitter från min G+. Men här kan man mixa själv hur man vill ha det. 
Här nedan ser du vart du hittar delningsfunktionen på ManageFlitter.


Så är du en Twittrare som inte funnit något bra sätt att twittra dina inlägg på G+ så testa ManageFlitter.

tisdag 24 april 2012

Facebook i ett nötskal.

För två månader sen så reggade jag mig för andra gången på Facebook efter ett halvårs frånvaro. Första gången var sommaren 2006. Då var svenskarna där lätt räknade. Skillnaden idag mot då är enorm. Idag ska alla ha FB, du är helt körd om du inte har det. Folk tar till och med avstånd i affärer mot de som inte använder FB. Hade jag sagt dett för 6 år sen hade jag blivit förklarad som sinnessjuk. Sommaren 2006 var upptäckternas tid. Man kollade runt, läste massa inlägg, nyttan kändes bra. Idag känns FB lite som TV3. Det är inte riktigt på topp, det har degraderat sig själv trots att de själva tycker de gör ett bättre jobb idag. Kvalitén har blivit sämre, folk är mer inaktiva, de saker som man tycker FB borde ha fixat under 8 år är inte fixade.

Facebook är i mångt och mycket text. Skriven text där folk vill kommunicera med varandra. För det första. Varför kan man inte ha en "skickaknapp" istället för att varje gång man råkar trycka på enter så skickas meddelandet. Visst det hade varit fullkomligt okej att ha det på det här viset om man kunde redigera sina inlägg.  Nu är det så långt ifrån okej som det går. Man kan inte ens redigera sin egen text på världens i särklass största sociala nätverk. Det som är ännu märkligare är att folk sitter och bara accepterar det. På ett nätverk där texten är så viktigt så finns inte de mest grundläggande funktionerna. DÅLIGT!

Aktiviteten på Facebook har ändrats mycket på dessa år. 2006-2009 var de år som gav mest. Då var det roligt. Då skrev nästan alla offentligt och man kunde hänga med lite här och där. Men sen började det bli en aning sämre. Jag vet inte vad det var. Det började komma in extremt med folk, det vet vi. Men samtidigt så skrevs det mindre. Folk skulle finnas på FB men få skrev något.
Idag sitter de flesta på FB och för sin dialog i olika grupper. Många av dessa är slutna grupper där det krävs att du ansöker för att få komma in. Andra är öppna. Kontentan av detta blir densamma oavsett grupptillhörighet: Det öppna flödet stryps nästan helt. Det finns ett fåtal undantag. Det är om någon hitta något intressant och lägger ut en länk eller kanske fyller år. Men framför allt har höjt sin nivå i ett spel eller vill att man ska börja spela.
Grupperna håller på att urholka hela grundidéen med FB. Istället för att kunna vara ett stort öppet gemensamt ställe har det blivit en gruppernas ställe. DÅLIGT!

Vi är vana vid att slippa reklamen på Google+. På FB är saken i princip tvärtom. Det är mycket reklam och det blir bara mer. Reklamen är överallt. Visst jag håller med, är det gratis så måste man ta reklam som inkomst. Men vi vet att FB går extremt bra och borde nöja sig med det. Nej, mer reklam ger mer pengar. Man får upp reklam så fort man kollar på en bild, när man går in i någon av sina grupper och även när man scrollar ner så hänger några reklamrader med. Visst kan man skaffa tillägg som tar bort reklamen. Tycker det inte är någon lösning på problemet. Google har löst detta problem på ett ganska smidigt sätt. Vi kommer med största sannolikhet att aldrig få se reklam på G+. Visst smygreklam som folk skickar i sina poster, men ingen fast reklam. Vad beror detta på då? Jo Google har så många tjänster där de kan få ut sin reklam och som är intimt integrerade med G+, så G+ kan slippa reklamen helt. Google tar in sina reklamintäkter ändå.
Här ligger FB ljusår efter Google. De kan bara ta sina reklamintäkter via sin sajt och då får vi användare hela halsen igenproppat av den. DÅLIGT!

Bilderna har fått ett stort utrymme i media att det är så fantastiskt bra på FB. Jag kan inte hålla med. Här tycker jag de failar ytterligare en gång på en grundnivå. Bilder har liksom texten en viktig funktion i FB. Ändå har man inte lyckats kunna skapa en funktion så man kan redigera sina bilder lite snabbt om det skulle behövas. Det mest fantastiska är att man faktiskt kan redigera bildtexten. Hur tänkte dom där? Man kan redigera text runt bilderna men inte i sina inlägg. Märkligt. Något som också är dåligt är att man inte kan ha upp giffar/animationer som presenteras snyggt. DÅLIGT!

Det finns en hel annat som man skulle kunna klaga på men jag tycker det räcker där. Problemet är att FB känns uråldrigt om man jämför med Google+ och deras tekniska lösningar. Moderna menyer där man kan välja själv hur de ska se ut. Text man kan redigera hur mycket man vill. Inga begränsningar när det gäller bildformat eller redigering av sina bilder. Man slipper se reklam för en massa produkter. mm. mm.

FB har kommit med uppdateringar till följd av G+ utveckling. Vi kommer få se mer av det i framtiden. FB har liksom fastnat i sitt tänk. Tänket är pengar och det genomsyrar hela sajten. Google vill också tjäna pengar på oss, men har ett helt annat tänk när det gäller den biten. För mig är FB en stor girig maskin som bara vill ha ut information om mig och mina vänner så de kan krama ut pengar från mig, på ett eller annat sätt. Jag får se hur länge jag blir kvar på FB, men har svårt att ha en uppfattning om jag inte finns där, även om jag egentligen inte hade velat regga mig igen. För mig så är FB en klart dalande stjärna. Hur är det för dig?

måndag 23 april 2012

Veckan plussare läggs ner.

Igår när veckans plussare skulle avgöras så uppkom en situation där två nominerade hade mycket mer röster än de andra nominerade. Då jag kan logga vilka IP-adresser som går in på bloggen, så uppdagade jag att folk på samma IP-adresser röstat flera gånger. Jag skrev om att folk inte skötte detta på G+ för några veckor sen, sen dess har jag kollat röstningarna noga.

För mig är det helt oacceptabelt att vuxna människor inte kan följa den enkla regeln att bara rösta en gång. Även om man kan rösta flera gånger på olika vis så borde en lampa tändas när man medvetet gör bryter mot en regel. Det ska inte behövas idiotsäkra system för en simpel liten omröstning. Det borde en fullvuxen människa klara av själv att sköta. Tydligen så klarar inte vissa detta så därför kommer veckans plussare att upphöra omgående.

Ida Alander som  igår blev veckans plussare har inget med det inträffade att gör och är en värdig veckans plussare. Så ingen skugga faller över henne. Dessutom blev du historisk som den sista veckans plussare, Ida. 

söndag 22 april 2012

Ida Alander, veckans plussare.


Veckans plussare är:


Ida AlanderIdag var det  +Ida Alander  tur att komma starkt på slutet och fixa titeln ”Veckans plussare”. Ida har varit med länge på G+. Hon var med på den första riktigt stora hangouten jag varit med på. Det var när Apple skulle presentera Iphone 5 som bara vart en 4S. Hon förekommer ofta i flödet både med inlägg och kommentarer. 

Motiveringarna:

" för att hon anordnade den första stora HIRL Sweden, för att hon är en aktiv och intressant person, och för att vi får äran att följa den underbara romanesen med hennes blivande make, som började här. <3"

" +Ida Alander , trevlig, positiv och g+förlovad! :) svårslaget!"

Så ett stort grattis till dig Ida! 

Rösta fram veckans plussare.

Då var det dags igen att rösta fram veckans plussare. Som vanligt så röstar man till höger här och fram till klockan 20:00 ikväll söndag.
Tyvärr har det hänt något med widgeten så ni får nöja er med namnen här. De är länkade till personen inne på G+ och öppnas i nytt fönster/flik.

De nominerade är:

+Susanne Isaksson 
+lorena masi
+Ida Alander
+Feber
+Share ROCK music
+Yvonne Östman
+Martin Zetterberg
+Morten Myrstad


Följ min blogg med Bloglovin