Google

lördag 29 oktober 2011

Vila i frid, Google+


Det är det sista jag kollar innan jag går och lägger mig, och på morgonen förundras jag över hur många nya inlägg jag har att gå igenom. Aktiviteten är enorm och jag ser dagligen nya personer värda att följa och inser att man inte kommer kunna ta till sig all den information som rullar förbi i flödet.
Sen går jag in på idg.se och läser att Google+ är dödsdömt, och att aktiviteten sjunker för varje dag. Jag läser om vilket enormt misslyckande Google+ är. Jag kollar på aftonbladet för att se om det är sant, troligen för de har ingen artikel alls om Google+. DN brukar vara en säker källa, men deras sökfunktion verkar inte heller klara att söka på Google+ så tjänsten är nog död där också om den ens hann starta, osäker på det.

Däremot såg jag det fanns några hjältar, de hade lyckats svara på frågor via Facebook. Det är vad jag kallar nyheter! Själva fick vi bara se Dalai Lama ha en hangout med Desmond Tutu när han inte fick visum till Sydafrika. Det var en ganska liten händelse så jag förstår den inte var värd att nämna.

Jag kikar in på den nya funktionen “massmedial matematik” och ser att Google+ har minskat 60% i aktivitet, snabb koll på dödsrunan G+ så framgår det att folk har räknat ut att det tydligen var en ökning med 513% egentligen, men den siffran säljer troligen inga lösnummer.

Frågan är nu helt enkelt, varför? Varför denna rapportering om Googles misslyckande?

Google+ har idag 40 miljoner användare, men jag tänker inte påpeka att det är det snabbast växande sociala mediet någonsin eftersom Google har en befintlig användarbas som är större än någon annan har (1 miljard söker på Google, 200 miljoner använder gmail). Nej, vi får leta någon annanstans, i något annat fenomen.

Och in kommer den sociala mediaeliten, med sig har de jantelagen under armen. Experterna,  experter dubbade av sig själva och av medierna (när någon ska intervjuas måste det tituleras expert av trovärdighetsskäl) berättar gladeligen att Google+ är dömt att misslyckas, för när de loggade in på Google+ för första gången så hade ingen av deras trogna twitterföljare lagt till dem. De var nu gurus utan publik, den insikten gjorde ont. Helt klart var detta en plattform som var död innan den lanserades för de skulle nu bli tvungna att bevisa varför man skulle följa dem, ännu en gång.

Så, inför medias oändliga beundran berättade de utförligt, glada över att slippa de 140 tecknens fängelse, med otaliga ord. Se mina vänner, jag och jantelagen är överrens, det är dömt att misslyckas. Media applåderade, experterna eniga och en jätte som kan misslyckas. Må detta ske!

När Sean Parker i en intervju berättar en hel del om Facebook, Google och Spotify rapporterar svensk media att Sean sagt Google+ inte har en chans, internationell media rapporterar att han sa att Facebook tappat sina power users till Google+ och Twitter.

Man ser det man vill se, och än en gång vill alla vara profeten och vara först med dödförklara. Självuppfyllande profetia? Nej, inte heller denna gång, för Google+ är mer vitalt än något annat jag sett.
/Johan

Spara på intressanta inlägg.

Detta tips finns som en del i en massa tips, men jag tycker det borde få en egen post då det är så bra. En del tycker det är svårt att hålla koll på en del intressanta inlägg som man inte kommenterat. Då är detta ett utmärkt sätt att ha koll på dessa inlägg.

Det du gör är att helt enkelt skapar en tom cirkel, där du inte lägger till en enda person. Döp den till "Inlägg" eller något annat passande. När du sen hittar ett intressant inlägg så delar du den med din cirkel "Inlägg". Sen är det bara att kolla igenom det flödet ibland så ser du vad som hänt med just de inläggen som ligger där. Du har då alla inlägg på ett ställe som du följer eller tycker är intressanta.

Spara det du skrivit på G+

Man kan spara alla sina inlägg från G+ på sin hårddisk om man har lust med det. Ganska bra om man vill ha koll på det man skrivit lite mer överskådligt.

Hur gör man detta nu då? Jo man följer min lätta guide här nedan såklart.


Logga in på "Take out" så laddas din zip-fil ner.

Voila! Nu har du det du skrivit i ditt flöde sparat på hårddisken. torsdag 27 oktober 2011

Fotoredigera direkt på G+.

Idag har G+ släppt flera nya saker. Bland annat så kan man nu redigera bilder direkt när man klickar på sina bilder. Det finns en uppsjö med olika verktyg och effekter som man kan använda. Nu till Halloween finns det även lite extra roligheter man kan använda sig av.

Gör så här:

Klicka på den bilden du vill redigera så den kommer upp i redigerings och taggningsläget. Klicka sen som bilderna visar nedan:
Sen kan du sätta igång med att göra om dina bilder. Låt kreativiteten flöda. :)


En lek med detta vart det här:


Cirkelträning

Idag tänkte jag att vi skulle ha lite cirkelträning. Det finns många sätt att bygga upp sina cirklar på. Men om man är lite främmande vid cirkelbygget så har ni en fingervisning som kanske kan få igång era egna tankar om det.

Igår delade jag och Erik ut ett par cirklar och reaktionen vart lite oväntad. Många förstod inte vart allt folk kom ifrån. Jag själv är van att få in 20-30 stycken följare om dagen, ibland mycket mer. Så för mig är det inget jobbigt. Men är man ovan och inte har kläm på cirklarna än så kan det vara lite jobbigt. Det absolut bästa är att ha en cirkel som man kan kalla "Nya". Där stoppar du in allt nytt folk som lägger till dig och om du vill följa dem. Sen kommer du märka hur aktiviteten är på dessa i ditt flöde. När de visat aktivitet brukar jag lägga dessa i olika kretsar beroende på intressen eller annat.

Jag har en krets som heter "Svenskar", där hamnar alla svenskar eller svenskspråkiga. De hamnar även i min krets "Vänner", där alla jag följer hamnar. Har de något intresse som jag har en cirkel för så hamnar de där med. Om jag misstänker att ett visst intresse kommer bubbla upp på fler så gör jag bara en ny cirkel och låter de hamna där med. Alla utländska eller icke svenskspråkiga har jag "Engelska kretsen" för. Idag är det så enkelt att översätta inläggen så många som lagt till mig som inte snackar engelska har velat komma med i min svenska del så de kan följa med ändå via översättningen som finns som tillägg på G+.

Var inte rädd för att cirkla rejält. Jag har mellan 30 och 35 cirklar idag. Dessa kommer bli fler varefter. Fördelen är ju att man får mer struktur på flödet och man kan koncentrera sig på det man själ är mest intresserad av. Annars hade mitt flöde svämmat över och jag skulle inte kunna ha koll på allt. Nu har jag koll på nästan allt som skrivs.

Så cirkla på, jag kommer dela med mig av mer cirklar vartefter. ;)

onsdag 26 oktober 2011

Test av grupper på Google

Då mer och mer saker kommer integreras med Google + så kan vi räkna med att Google groups också kommer göra det. Därför har jag startat en grupp för att folk som inte testat det förut får chansen att testa och se möjligheterna. Du som vill in och tjata lite kan göra det på: G+ World gruppen
Nyheter på G+ World

Det kommer dyka upp lite nyheter här på bloggen och externt.

Först kommer jag att intervju en intressant person i veckan, som är aktiv och som gärna tillför G+ något. Kan vara en designer, dykare, ja i princip vad som helst. Kommer intervjua både svenskar och utländska användare.
Sen kommer det dyka upp lite polls här. Vore jättebussigt om så många som möjligt ville svara på dem. Jag kommer ha några undersökningar, men de kommer vara extremt korta så du gör dom på någon minut när de väl dyker upp.

Externt så kommer en sajt att dyka upp. Blev klart igår med adressen, så nu ska jag bara fixa en design. Sajten kommer i första hand fungera som ett komplement till bloggen. Så när jag delar cirklar eller annat så ska man kunna hämta sånt på hemsidan snabbt utan att behöva läsa igenom poster här. Kommer alltså fungera lite som en databas med info. Det kommer även dyka upp en del roliga tävlingar där. Inga krångliga "gilla" grejer utan bara skojiga saker. :)

Så nu åter till ritbordet.

Experterna som dissat G+.

Har suttit och läst en del som skrivit om hur jävla dåligt G+ är. Det är några som ska vara sociala fantomer. Många av dessa är riktiga Facebook-talibaner som höjer allt som Zuckerberg gör till skyarna. De har en annan sak gemensamt. All den kritik som Facebook fått de sista veckorna går helt förbi dessa människor. Allt är som vanligt och det är "så" bra. Inte ens en kritisk kommentar.

Det intressanta i kråksången är att fler och fler amerikanska sociala nätverksexperter ändrar uppfattning. De börjar se det många redan som är aktiva på G+ har sett i månader. Men tror du att våra svenska motsvarigheter har gjort samma kovändning? Nix! De kör på som förut. G+ är skit och kommer inte bli något.

Kalla mig gärna Google-taliban, men en sak ska dessa experter ha klart för sig. Jag kommer inte hålla käften den dagen när Google+ går för fullt och har med sig hela Googles arsenal av produkter. När företagen är här och allt annat som kommer. De som nu sitter och kastar skit omkring sig kommer då snabbt att ändra uppfattning och helt plötsligt bli G+ experter. Experterna kommer försöka tjäna pengar på sitt kunnande om G+ och tala sig varma om tjänsten till företag som de så totalt misslyckades med att tolka rätt från början. Raderingar av poster kommer ske från dessa "experter" för att kunna skaffa sig någon trovärdighet. Men som tur är finns det nåt som heter skärmdumpning. Kommer nog bli användbart material om några månader. Det finns så många av mina vänner på G+ som är bättre ämnade att prata om G+ användande och funktion som jag kommer rekommendera om någon frågar. 

tisdag 25 oktober 2011

Vill du bli gästskribent

Nu tänkte jag höra om någon har lust att skriva ett gästinlägg här på bloggen om Google+? Dels för jag är så artig att jag ber er alla som läser bloggen att få chansen att skriva, dels för det är så kul att få in andras synpunkter.

Kraven är följande:

Aktiv på Google+.
Inlägget ska handla om G+.

Inte så hårda krav alltså.
Hör av er här eller på Google+ så fixar jag till en lista på er som vill plita ner lite om G+.


Världens bästa sociala nätverk.

Många vill kalla sitt nätverk för världens bästa nätverk. Facebook kan kalla kalla sitt för världens största nätverk. Men är det bäst för det? Enligt mig. Nej det är det inte. Det finns flera nätverk som ligger före FB i det avseendet. Google+ är klart bättre som socialt nätverk. Många sociala media-experter har sagt att Google inte har den sociala DNA i sig. Google behöver inte det, de har andra färdigheter som gör att Google+ är på väg att bli världens bästa sociala nätverk.

Google är just nu på väg att integrera många av deras olika funktioner i G+. G+ kommer bli navet i Google verksamhet framöver. Det nav som kommer styra det sociala livet på nätet. Någon skrev att "nya"Facebook är internet. Den personen kommer bli varse vad som är internet inom en snar framtid. När Google är färdig med produkten så kommer ingen, absolut ingen vilja vara utan Google+.

Med Googles alla produkter så kommer de springa ifrån Facebook. FB kommer känns så 2007. Idag pratar alla om att man måste vara på FB för att synas med sitt företag. Med Googles enorma erfarenhet när det gäller annonsering och ta hand om sina kunder kommer inte ett enda företag vilja vara utan Googles tjänster. Jag har själv utnyttjat Google vid annonseringar och deras support och hjälp överträffar allt som jag upplevt förut. Detta är enormt viktigt för företagen att ha i ryggen.

Nu kommer jag få på pälsen för detta påstående av en hel rad "experter". Men dessa "experter" kan glömma att jag kommer ta åt mig av deras argument. Dels för dessa så kallade experter inte är aktiva på G+ och dels för att Google+ har en stor stock av "power users" och den skaran bara ökar. Det är ett tecken om något. Flera "experter" har dessutom ändrat sig i sin uppfattning angående G+ och insett vilken enorm kraft G+ kommer vara i framtiden.

Så mina slutord denna blogg blir:

Du som finns på Google+ kommer ha en spännande framtid att se framemot och du som inte finns på Google+ kan jag bara säga: Signa dig på världens bästa sociala nätverk. ;)

måndag 24 oktober 2011

Relaterade länkar

Det finns en hel del sidor man kan använda sig av om man är användare av G+. Jag har därför gjort en flik här ovan med länkar som du kan ha nytta av. Det kan vara att skapa listor med användare till att söka användare. Utnyttja dessa länkar för att förfina ditt användande va G+.

Genväg till länkarna.

Tillägg man kan använda.

Då jag själv använder webläsaren Google Chrome så använder jag tillägg för vissa saker. Till Google+ använder jag egentligen två tillägg. Ett som heter G+me och som gör att att alla inlägg kollapsar och blir på så sätt mindre. Jag har haft den väldigt länge och är jättenöjd med den. Finns mycket inställningar man kan göra för att anpassa tillägget.
Det andra tillägget är egentligen en kombo till både G+,Twitter och Facebook. Det heter Publish Sync. Då jag hade FB så synkade jag alla tre konton via detta tillägg. Jag kunde skriva ett inlägg som kom upp på de andra ställena. Fungerade utmärkt. Nu kör jag bara mellan Twitter och G+. Så ibland när jag vill lägga upp något på båda ställena så är det kanon.

Jag lägger upp länkar här nedan till de olika tilläggen. Återkommer med flera tips på tillägg som kan vara till hjälp för dig. Kom ihåg bara att du måste köra Chrome för att kunna använda dessa.

G+me
Publish Sync

Hänga på Google+

En av de funktioner som G+ lyckats allra bäst med är funktionen "Hangout". Den finns till höger på sidan. Den fungerar så att du kan skapa en Hangout och sen sitta via videochatt och prata med folk. Upp till 10 personer kan videochatta samtidigt med varandra. Det som Google lyckats med är att det fungerar så jäkla bra. Den som pratar syns i stora bildrutan och sen växlar den vart efter folk snackar. Så hela konversationen blir som ett vanligt samtal. Mycket bra.

Det finns två lägen när det gäller Hangout. Dels ett basic, där man bara snackar rakt ut med varandra, men även ett avancerat läge(Hangout Extra) där man kan jobba med skärmdelning, dokumentsdelning och mycket mer. Vilket medför att du kan hålla videokurser av olika slag, jobba med grupparbeten och så vidare. Användningen är oändlig. Själv har jag haft några Hangouts vid både Facebooks event och Apples event. Folk som man aldrig har träffat kommer in och man sitter och snackar om det som sker. Varit mycket trevligt.
Vill poängtera att man behöver inte ha en webbcam för att det ska fungera. Det går bra med bara röst och skriven chatt med.

En som jag vet har haft kurser via Hangouts är Johan. Han håller kurser en gång i veckan. Kollade på en av dessa i förra veckan och det såg väldigt bra ut. Hangout kommer att växa och jag tror när folk kommer underfund med det fina så kommer användningsområdena bli stora. Företagen kommer säkerligen att använda detta som mötesplats i stor utsträckning.

Jag funderar på att ha en Hangout i veckan så folk kan få prova på. Men jag annonserar ut i mitt flöde när det blir aktuellt.

söndag 23 oktober 2011

Folk man kan följa.

I början på sitt användande av G+ så kan det vara lite lurigt att bara följa folk. Men det är det som är meningen med G+. Man ska inte vara rädd att följa människor där. De allra flesta är trevliga och tycker bara det är kul med nytt folk som följer. Jag satte upp en lista för ett bra tag sen med folk som man kan följa om man vill ha ett aktivt flöde.

Listan

Listan kan säkert göras längre och bättre, men det är en bra start för den nya användaren.

Lite tips om man vill ha följare. För det första, var aktiv. Då menar jag inte du ska logga in varje timme och kolla igenom flödet. Kommentera det du tycker är intressant. Folk som kommenterar och har åsikter är alltid intressant att följa. Såna vill man ha i sitt flöde. Skriv lite inlägg ibland. Kan vara precis om vad du vill. I början så var det mycket teknik på G+. Eller ska jag vara helt ärlig så var det bara tekniknördar som diskuterade. Detta har luckrats upp de sista månaderna och en grupp som dragit stort på G+ är fotograferna, illustratörer samt designers.
Men även vanligt dödliga med sina egna speciella intressen. Det gör att nu börjar G+ växa som socialt nätverk. För ett mer engagerat nätverk får man leta efter. Vilket du kommer märka när du kommit igång.
Så var aktiv med kommentarer och dina inlägg. Skriv om dina intressen, jag lovar att du snabbt kommer komma i kontakt med likasinnade omgående.


Gästblogg: Mina erfarenheter av Google+

Den 11 Juli gick jag med i Google+ och sedan dess har jag blivit frälst. Det som skiljer G+ från Facebook är att på G+ så lär man känna en drös nya människor. Jag har aldrig på en social plattform fått ett sådant stort utbyte från de som jag har i mina kretsar som här på Google+. På Facebook håller man kontakten med sina vänner som man har sedan tidigare medan på G+ så skapar man nya kontaktnät och man får faktiskt en hel del nya vänner.

I och med att jag reggade mig till G+ i juli så har jag lärt känna en hel del nya människor. Människor som ser mig som jag är och som engagerar sig i mig och mitt liv. Man kan helt enkelt säga att de ser mig. På G+ finns det ingenting som handlar om popularitet utan det handlar om vad du ger de som du själv har "cirklat" och vad dem ger dig i utbyte. När man kommenterar på G+ så har man obegränsat antal tecken att utnyttja och det ger möjlighet till långa och djupa konversationer.

Jag har hittills inte sett så mycket yngre människor på G+, själv är jag 18 och fyller snart 19 år. Men G+ är verkligen ett givande forum för dig som vill få ut lite mer i konversationerna än på Facebook. G+ ger dig engagerade svar och en massa nya kontakter som bidrar till en roligare värld på nätet. Så funderar du på att konvertera. Gör det!

Hälsningar, 
Gästbloggare på G+ world :)

Google+ för nybörjare.

Om du är helt ny på Google+ eller är nyfiken på att prova så kommer här lite råd hur du kan gå till väga för att bli lite klokare.

Först vill jag säga att G+ inte är Facebook. Det är ett socialt nätverk för nyfikna. Man följer folk man tycker verkar vara intressanta och som kan ge dig något. Inte säkert de kommer följa dig, men du kommer kunna se det dom publicerar offentligt.

Cirklar:

Om vi börjar från början och det som brukar vara ett problem för alla nybörjare men som vi snabbt ska avdramatisera är cirklarna eller kretsarna som vissa kallar dom. Cirklarna är till för dig så du kan sortera det du vill folk ska se och det du vill se i ditt flöde. En person kan finnas i alla dina cirklar om du väljer det eller bara i en. Jag gör så att jag alltid har en cirkel där jag har alla som följer mig. För jag väljer att följa alla som följer mig. Det är mitt sätt. De människor som du vill nå ut till för det mesta har du i en cirkel och den kan vara den du postar mest i. Min regel är att försöka att posta det jag tycker är relevant för de som följer mig, direkt till dem. Alltså jag postar inte offentligt om jag inte vet att folk kommer vilja dela det jag skriver. För postar jag offentligt så vet folk som är osäkra att de kan posta det vidare utan att behöva bry sig. Nu tycker väl jag att allt man postar kan postas vidare, det är ju därför jag lägger ut ett inlägg.

Cirklarna behöver inte vara krångliga om man ser dem som rättigheter. Vad och till vilka vill du visa det du skriver? Gör om de cirklar som finns, byt namn på vissa och skapa dig ett eget upplägg för dom. Plocka in folk och exprimentera hur du vill att det ska fungera. Till slut kommer du finna att cirklarna är det bästa som hänt på ett socialt nätverk. För det är det enda man behöver för att visa det man vill.

Flödet:


Till vänster på din startsida finns det en rubrik som heter "Flöde". Det är här du väljer vilket flöde du vill se. Flödet från dina cirklar. Så väljer du dina vänner och markera den så ser du bara flödet från dina vänner. På så sätt sorterar du flödet och får en mer överskådlig bild på det som skrivs i dina olika cirklar. Därför rekommenderar jag dig att skapa många cirklar där du lägger folk med olika intressen och/eller hur du känner dom. På så sätt kan du sen följa de olika flödena lättare även om du skulle vara borta från sidan en period. Då är det bara att kolla igenom de olika cirklarnas flöde vartefter.

Meddelanden till andra:


Det många frågar om är hur man skickar personliga meddelanden mellan varandra. Detta är mycket enkelt och smidigt. Det finns inget meddelandesystem som på vanliga sociala nätverk som heter mail eller liknande, utan du använder dig helt enkelt av samma funktion som du skickar ut inlägg. Det du gör är att ta bort eventuell cirkel där du bestämmer vilka cirklar som ska se ditt inlägg och istället börjar du skriva namnet på den du vill skicka ett meddelande till. Har du personen i dina cirklar så dyker namnet upp under det du skriver.

Sen är det bara att skriva det meddelande du vill få iväg. Fördelen med detta är att du behöver inte några andra sätt att skriva inlägg eller meddelanden. Allt är samlat och du får en notification när du får svar, då den lilla rutan uppe till höger blir röd. Du kan hålla en dialog öppen så länge du själv vill eller skapa en ny med personen.

Allmänna tips:


Ett tips som är gångbart när man är ny är att man undrar varför en del kan få en textlänk med namnet på den man svara i en konversation. Hur gör man det?
Jo man skriver helt enkelt ett +och sen namnet(utan mellanslag) på den man vill svara på i inlägget. Då kommer det upp en ruta under/över där du skriver och namnet dyker upp så du kan markera personen och svara i inlägget.

Här är ett bra tips från Andreas:

Skapa en cirkel. Döp den till "Länkar" eller vad du vill. Lägg inte in en person i den cirkeln. Använd istället cirkeln för att vidarebefodra inlägg du vill fördjupa dig i, inlägg du inte hinner läsa just nu eller inlägg du tycker vara intressanta. Dela sedan inlägg du vill spara till den cirkeln.

Fler tips kommer att dyka upp här, så håll utkik.

Jag vill påminna om att Google+ är bara en beta än så länge. Det utvecklas ständigt. Det jag vet i dagsläget är att Google Reader och Docs kommer integreras med Google+. Företagen kommer inom kort att också att finnas på sidan. Jag kommer hålla dig uppdaterad.