Google

lördag 5 november 2011

Veckans plussare

Jag skulle vilja att ni nominerar veckans plussare på G+. Alltså någon som gjort något speciellt inlägg som påverkat dig, eller bara sprider glädje omkring sig. Motiveringen kan du antingen skriva här eller på G+ som en kommentar. Detta kommer bli ett återkommande inslag som jag kommer annonsera varje vecka så ni kan hålla utkik efter någon som gör något speciellt på G+. 


Den här veckan är det bråttom, jag kommer lägga ut veckans svensk redan imorgon här på bloggen. Hyllningen blir total kan jag säga. :)

fredag 4 november 2011

Tillägget som plussar allt utanför G+.

Igår kom Google ut med två nya tillägg till Google Chrome. Det ena presenterade jag igår och det andra tänkta jag ta idag. För er som gillar att +1:a och dela sidor utanför G+ är detta ypperligt. Sidan du besöker kanske inte har en +1 knapp, då kan du via detta tillägg +1:a den och även dela den direkt på G+.

Man trycker bara på knappen som ni ser nedan här på bilden och då får du upp delarutan och kan dela den med på G+. Snabbt och smidigt.En del säger att tilläggen slöar ner datorn och att Chrome blir segt. Jag har inte världens snabbaste dator och jag har inte märkt någon skillnad i varken sig seghet eller att datorn skulle jobba långsammare. Däremot tror kanske inte att man ska ha 100 tillägg, då kan det kanske bli slött, men upp till 10-15 stycken har jag aldrig märkt någon skillnad på. Så rådet är väl att inte bomba med tillägg utan sortera och ha dem man verkligen använder ofta.

torsdag 3 november 2011

Youtube integrerad med G+.

Nu är Youtube integrerad med G+. Som du ser här nedan så hittar du Youtube när du står i flödet och drar muspekaren över Youtube-knappen. Då dyker det upp en rad där du skriver vad du vill lyssna på. Sen dyker det upp ett eget fönster där du kan fixa med spellistor och lyssna på den musik du önskar. Så rock on!!


+1:or

Det har snackats en del om hur +1:or fungerar. Tänkte jag skulle försöka förklara det på ett begripligt sätt.

Om vi börjar med +1:orna som du ger inne på G+, så syns inte dessa i din +1-lista på G+. Dessa fungerar lite som en "gilla-knapp". Du kan på så vis plussa ett inlägg och tala om för alla att du gillade det inlägget. Du kan plocka bort dina +1:or när som helst.

De +1:or utanför G+ är de som syns i i din +1 lista inne i G+. Du kan också dela innehållet på G+ med +1 knappen.  De är alltid offentliga och syns för alla. Har du i dina kretsar som +1:at en sida utanför G+ kommer deras bild upp.

Om vi till sist tar +1 fliken i din profil. Där är du ser vilka sidor utanför G+ som du gett ettor. Härifrån kan du också ta bort dina ettor om du inte tycker de gäller längre.


Så nu är det bara att ge det ni gillar +1. 

Observera att jag inte går in på vad era +1:or hamnar, utan det tar vi någon annan gång. 

Avfölja folk med ett smart tillägg.

För en liten stund sen fick ni ett tips om ett tillägg där du kan svara på meddelanden direkt i en nedfällbar flik. Fick strax efter det ett mail om vad det var för gubbe med ett kryss vid sidan som syntes på bilden. Alltså i tilläggsbaren. Det är faktiskt ett otroligt bra tillägg om man vill avfölja folk som är inaktiva på G+.

Det kollar igenom vilka du följer, sen kan du välja vilken cirkel du vill kolla och även ställa datum från det att inaktiviteten ska gälla från. Så vill du inte ha inaktiva sen två månader tillbaka så ställer du bara in det i kalendern så får du upp dessa. Sen kan du marker de du vill ha bort och ett klick senare är de borta. Har haft detta tillägg länge och det fungerar fint. Inget flashigt utseende, men gör sitt jobb. :)

Obs. Detta tillägg fungerar bara på Google Chrome.

Här är tillägget.

Ha koll på G+ utan att vara där.

Nu har Google släppt ett tillägg för Google Chrome så du ser om du fått en händelse på G+ även om du inte är på sidan. Du måste givetvis vara inloggad, men du behöver inte ha sida uppe utan kan lugnt syssla med annat och ändå ha koll vad som händer. Händelser som att folk lägger till dig, skriver meddelanden eller svarar på något inlägg där du varit delaktig kommer upp som en röd ruta och med antalet händelser. Du kan svara direkt i tillägget och behöver alltså inte gå in på G+ för att svara eller lägga till folk.

Så här ser det när det är installerat:
Tillägget finner du här.

Tackar för tipset från Erik.

onsdag 2 november 2011

Google+ växer.

Google+ går från klarhet till klarhet. Mer och mer fylls på runt G+ och det blir mer och mer synligt att G+ kommer vara ett nav i Googles tjänster. Det som de flesta väntar på nu är företagens inträde på G+. Det finns på Apps så företagen kan ge sina anställda företagskonton på sidan. Nu ska vi bara få in företagsprofilerna, sen kan dessa leva rulle på sidan. Intressant blir dock att se hur Google kommer göra med företagen. Enligt Vic Gundotra på Google så kommer de komma med några riktiga överraskningar. I klartext kommer det nog inte se ut som på Facebook, utan det blir ett helt nytt koncept som vi får se. Kanske en mer proffsig företagsprofilering där du kan bygga upp sidan som du själv vill att den ska se. Verktygen kommer nog bli fler än för den vanliga privata profilen.

Det roliga är att Google verkligen lägger ner allt på detta nu. De formligen spottar ur sig nyheter, nästan dagligen. För oss som varit med från början är det givetvis kul att se alla förändringar. Även om de är små så är det förändringar som man kan se kommer få betydelse längre fram.

Så vad som kommer härnäst är bara att vänta och se. Spännande är det.

Skicka meddelande på nytt sätt.

Nu har det kommit ett nytt sätt att skicka ett personligt meddelande till folk på G+. Under varje profil så finns det numera en knapp där det står "Skicka ett meddelande". Den trycker du på när du vill skicka ett meddelande till den profil du är inne på.  Här följer en liten guide hur du ställer in tjänsten. Du kan alltså begränsa vilka som kan skicka meddelande till dig.

Börja med att gå till din profil och klicka på "Redigera profil". När det är gjort följer du bara bilderna nedan.

Spara dina inställningar så kan du sen skicka privata meddelanden lite enklare till den profil du är inne på. Om de nu tillåter det. :)

Tjejerna till G+.

Såg i mitt flöde att någon hade så lite tjejer som la till honom. Var då tvungen att stäppa in på en stats-sida och kolla upp detta. Svenska tjejer är under isen att joina G+. 16,9% är tjejer på G+ om vi ser på den svenska statstiken. Amerikanska tjejer är dubbelt så många i procent räknat. De svenska tjejerna har varit uppe på 23%, men det är ett tag sen.

Nu får vi råda bot på detta. Uppmanar alla tjejer som läser detta att försöka få med sina väninnor här. Vi ska ju inte vara sämre än jänkarna. ;)

måndag 31 oktober 2011

Google Reader med delning till Google+.

För en liten stund sen fick jag nya Google Reader. Tycker den verkar bra. Klart bättre än den gamla röriga Readern. Men för oss som gillar G+ så är det en klar fördel med 1+ knappen. Nu kan du dela direkt till G+ från alla artiklar direkt. "Like" har försvunnit helt till förmån för 1+ knappen. "Share" och "Share with notes" har ersatts med "Share on Google+"

Så för er som använder Google Reader och gärna länkar artiklar och text från Readern så är detta en klar fördel.

Snygg Google+ widget.

En del av er har säkert en blogg eller en sajt. Nu finns det en ganska snygg widget som du kan modifiera som du själv vill. Du ser den jag har här till höger. Men den går att ändra i färg och utseende som du själv vill. Tycker det är bra när man kan visa de sista posterna man har, det ger mer för den som kollar och förhoppningsvis få fler nyfikna att joina G+. Basic-versionen ser ut så här:


Det coola med widgeten är att den finns på alla stora språk och på svenska. Du hittar denna skapelse på: Google Plus Widget

söndag 30 oktober 2011

Delningar - Hur funkar det?

Delningarna på G+ kan vara svårt att förstå. Så jag tänkte förklara hur det ligger till.

Vi börjar med det som du styr helt själv. Delningen med dina kretsar. Här kan du styra exakt hur du vill att ditt inlägg ska synas och till vilka. Och de kan dela det vidare till någon av sina egna kretsar eller utökade kretsar, men aldrig offentligt. Här klickar du bara på de kretsar du vill dela med.

Utökade kretsar ger ytterliggare ett steg i delningen, då delas det med de i dina kretsar plus de som finns runt omkring dig men som du inte har i dina egna kretsar, men som på något sätt har anknytning till de i dina kretsar. Lättast att se dessa delningar är att gå till "Inkommande" i vänsterspalten. Där ser du det som delas i de utökade kretsarna. Man kan kort och gott säga att du delar dina kretsars kretsar, ett samling namn som ändras ofta. Dina utökade kretsar kan aldrig dela dina inlägg offentligt. 

Den lättaste delningen är offentligt, men också den som har störst effekt. Här är det hela webben som kan se dina inlägg, man behöver inte ens ha G+ för att kunna läsa dessa. Alla kan dela detta via G+ och till alla. 

Som sista delning är den mest personliga och det är det som utgör den privata meddelandetjänsten på G+. Du skriver alltså bara namnet på den du vill skriva till så dyker profilen upp. Här kan du lägga till så många enskilda namn du vill. 

Är det några oklarheter så är det bara fråga på. 


Google+ på Google Apps

Sedan några dagar har G+ funnits på Google Apps. Tjänsten måste aktiveras, då den inte aktiveras automatiskt. För att det ska fungera så måste Google Talk och Picasa vara aktiverade. Jag har nu startat G+ World på ett separat G-konto och på den nya domänen finns Google Apps. När kan regga företag på G+ så kommer jag vara med från början och då kommer den här bloggen och den sajt som är under uppbyggnad finnas på ett separat G+ konto. Allt för att jag ska kunna följa upp vad som händer på företagssidan och den privata G+:andet. Service från två håll så att säga.

Kommer återkomma mer om G+ på Google Apps